Styckningsinstruktioner måste vi ha senast tidigt torsdag morgon för att säkrast kunna stycka som du vill. Mejla dem gärna så att vi har dem här kl. 4 (slaktare är morgonpigga varelser). Vill du diskutera med slaktarna vilken styckning som blir lämpligast just för ditt djur så ring, säkrast måndag-torsdag före kl. 7 eller efter 15.
Nöt
- Standardstyckning av nöt innebär att halva djuret styckas och paketeras i lådor så nära 10 kg vi kan komma, och den andra halvan i ”tjugokiloslådor” där den verkliga vikten varierar. Med det styckningsalternativet får du ut flest kompletta konsumentlådor av djuret.
- Du kan också välja att fördela hela djuret på enbart tio- eller tjugokiloslådor, men då blir svinnet större. ”Svinnet” får du i en restlåda som kan vara svårare att sälja på grund av sitt innehåll, t.ex. stor andel kokkött – men det kan också vara en vinstlåda som du helst behåller själv.
- Restaurangstyckning: hela oputsade stekar vakuumförpackade, hela bakläggar vakuumförpackade, sågade ben i låda med insatspåse (ej vakuumförpackade), köttfärsämne vakuumförpackat i femkilospåsar.
- Helfall: Vuxna nöt delas i fyra delar, mindre djur i halvor (delade efter ryggraden) eller hela kroppar. Helfall får inte ta plats i vår mörningskyl utan ska hämtas 2-6 dagar efter slakt. Djurägarens vagn för ostyckade kroppar (t.ex. en sådan) lämnas hos oss senast 2 dagar efter slakt. (Alternativt kan vi lasta över direkt från från slaktkyl till mottagarbil men då måste hängbanorna matcha.)
- Specialstyckning kallas allt som inte följer våra standardalternativ.
Priser (inkl. slakt) baserade på slaktvikt
- Standardstyckning 30:-/kg
- Restaurangstyckning 24:-/kg
- Helfall 15:-/kg
- Specialstyckning: pris för närmast liknande styckningsalternativ +5:-/kg.
Gris
Pris per kilo slaktvikt oavsett ras:
- under 100 kg 12:-/kg
- 100<150 kg 15:-
- över 150 kg 18:-
- flådda 20:-
För varje gris tillkommer 110:- för trikinanalys.
Grisar styckas och paketeras hela, i halvor eller fjärdedelar (kvartar). Hur många lådor det blir beror på hur stor grisen är.
Välj något av våra styckningsalternativ eller ring och diskutera möjliga och omöjliga styckningar med våra kunniga styckare. En specialstyckning betingar ett specialpris, annars gäller:
- Standardstyckning 12:-/kg – allt vackat och märkt (= etiketterat), fryst eller färskt
karré
spjäll, knäckta
picknick med svål
bogfläsk med svål
vinkellägg + lägg
kotletter med ben
sidfläsk med svål
filé
stek med svål alternativt stek + julskinka
(ingen färs)
- Grillstyckning 18:-/kg – vackat och märkt, fryst eller färskt
karré med ben alternativt benfri
spjäll, knäckta
skivad bog
kotletter med ben
kotlett benfri i bit
grillribbor av sida med ben
sidfläsk
filé
stekar med svål alternativt flintastek + stek
färs av läggar och puts
Helfall av gris åtar vi oss inte alls – i alla fall inte under hösten – utan hänvisar till våra konkurrenter. Kontakta till exempel:
Turbogrisen i Strömsund
Jämtlandsgården i Hammerdal
Alviksgården i Luleå.
Får och get
Dessa djurslag slaktar vi bara på våra delägares uppdrag och endast i kombinationen slakt och styckning.
Alla priser avser per djur.
Slakt
lamm och killing 350:-
får och get 450:-
Styckning
Lamm/killing styckas och paketeras hela men hela djuret förpackas ibland i två lådor om det inte får plats i en. Får/get styckas och paketeras i halvor med en halva i varje låda.
Det innebär att man inte kan välja olika styckningsalternativ för djurhalvorna. ”Man kan inte få allt” – det går t.ex. inte att få racks och kotletter från samma djur. Ring gärna och diskutera med våra kunniga styckare. En specialstyckning där du i samråd med styckarna bestämmer vad som är möjligt att få ut = specialpris, annars gäller:
grovstyckning lamm/killing 150:- får/get 200:-
finstyckning lamm/killing 300:- får/get 400:-
grillstyckning lamm/killing 350:- får/get 500:-
gourmetstyckning lamm/killing 500:- får/get 700:-
- Grovstyckning – färskt i kartong, ej vackat
stek med ben 2 st
sadel 1 st
bog med ben 2 st
hel bringa med ben 2 st
hals och läggar - Finstyckning – allt vackat och märkt (= etiketterat), fryst eller färskt
stek med ben 1 st
benfri stek 1 st
kort sadel + kotletter
slaksida till rullader
bog med ben 1 st
benfri bog 1 st
bringa i remsor
hals och högrev skivade
läggar 4 st i påse
- Grillstyckning – vackat och märkt, fryst eller färskt
benfri stek 1 st
stek i skivor 1 st
kotletter, skivade
bog skivad
högrev skivad
färs av hals, läggar och slaksida
bringa i remsor
- Gourmetstyckning – vackat och märkt, fryst eller färskt
benfri stek 1 st
stek med ben 1 st
entrecote
racks
benfri bog 1 st
bog med ben 1 st
kotletter
färs av bringa, hals, lägg och slaksida
Helfall av får och get åtar vi oss inte alls – i alla fall inte under hösten – utan hänvisar till våra konkurrenter. Kontakta till exempel:
Turbogrisen i Strömsund
Jämtlandsgården i Hammerdal
Alviksgården i Luleå.