Styckningsinstruktioner måste vi ha senast tidigt torsdag morgon för att säkrast kunna stycka som du vill. Mejla dem gärna så att vi har dem här kl. 4 (slaktare är morgonpigga varelser). Vill du diskutera med slaktarna vilken styckning som blir lämpligast just för ditt djur så ring, säkrast måndag-torsdag före kl. 7 eller efter 15.
Nöt
- Standardstyckning av nöt innebär att halva djuret styckas och paketeras i lådor så nära 10 kg vi kan komma, och den andra halvan i ”tjugokiloslådor” där den verkliga vikten varierar. Med det styckningsalternativet får du ut flest kompletta konsumentlådor av djuret.
- Du kan också välja att fördela hela djuret på enbart tio- eller tjugokiloslådor, men då blir svinnet större. ”Svinnet” får du i en restlåda som kan vara svårare att sälja på grund av sitt innehåll, t.ex. stor andel kokkött – men det kan också vara en vinstlåda som du helst behåller själv.
- Restaurangstyckning: hela oputsade stekar vakuumförpackade, hela bakläggar vakuumförpackade, sågade ben i låda med insatspåse (ej vakuumförpackade), köttfärsämne vakuumförpackat i femkilospåsar.
- Helfall: Vuxna nöt delas i fyra delar, mindre djur i halvor (delade efter ryggraden) eller hela kroppar. Helfall får inte ta plats i vår mörningskyl utan ska hämtas 2-6 dagar efter slakt. Djurägarens vagn för ostyckade kroppar (t.ex. en sådan) lämnas hos oss senast 2 dagar efter slakt. (Alternativt kan vi lasta över direkt från från slaktkyl till mottagarbil men då måste hängbanorna matcha.)
- Specialstyckning kallas allt som inte följer våra standardalternativ.
Priser (inkl. slakt) baserade på slaktvikt
- Standardstyckning 30:-/kg
- Restaurangstyckning 24:-/kg
- Helfall 15:-/kg
- Specialstyckning: pris för närmast liknande styckningsalternativ +5:-/kg.
De varianter av konsumentlådor som vi har i vårt standard sortiment är
LYXLÅDA – CA. 5 KG
Filé & Ryggbiff samt Innanlår, Rostbiff
Entrecote & Ryggbiff, samt Innanlår, Rostbiff,
VARDAGSLÅDA – CA. 10 KG
3 – 4 kg stekar som Ytterlår & Fransyska
3 – 4 kg kokkött som Högrev & Märgpipa
Grytbitar & 1,5-2 kg Färs
NÖTLÅDA STOR – CA. 20 KG
Filé & Ryggbiff eller Entrecote & Ryggbiff, Innanlår, Fransyska, Ytterlår, Högrev , Märgpipa med ben, Rulle (Finns i varannan låda), Benfri bringa, Grytbitar & Färs i halvkilospaket (Färsen är mald med 3 mm skiva. Mängden färs varierar men utgör max 50% av den totala vikten), Talg (bifogas men ingår inte i den vikt du betalar för)
NÖTLÅDA LITEN – CA. 10 KG
Cirka 1 kilo ädeldetaljer som Entrecote, Ryggbiff eller Filé, ca 2 kilo stekar som Innanlår, Fransyska eller Rostbiff, ca 2 kilo kokkött som Ytterlår, Högrev eller Rulle & ca 5 kilo Köttfärs
KÖTTFÄRSLÅDA – 5 EL. 10 KG
Innehåller nötfärs i halvkilospaket
INÄLVSLÅDA
Kinder, Tunga, Hjärta, Lever, Mellangärde, Njurar, Njurtapp & Svans
Inälvslåda, ben och talg tar vi en liten avgift för att vi snickrar fram
GRIS
Pris per kilo slaktvikt oavsett ras:
- under 100 kg 12:-/kg
- 100<150 kg 15:-
- över 150 kg 18:-
- flådda 20:-
För varje gris tillkommer 150:- för trikinanalys.
Grisar styckas och paketeras hela, i halvor eller fjärdedelar (kvartar). Hur många lådor det blir beror på hur stor grisen är.
Välj något av våra styckningsalternativ eller ring och diskutera möjliga och omöjliga styckningar med våra kunniga styckare. En specialstyckning betingar ett specialpris, annars gäller:
- Standardstyckning 12:-/kg – allt vaccat och märkt (= etiketterat), fryst eller färskt
karré
spjäll, knäckta
picknick med svål
bogfläsk med svål
vinkellägg + lägg
kotletter med ben
sidfläsk med svål
filé
stek med svål alternativt stek + julskinka
(ingen färs)
- Grillstyckning 18:-/kg – vackat och märkt, fryst eller färskt
karré med ben alternativt benfri
spjäll, knäckta
skivad bog
kotletter med ben
kotlett benfri i bit
sidfläsk
filé
flintastek + stek
färs av läggar och puts
Helfall av gris åtar vi oss inte alls – i alla fall inte under hösten.
Får och Lamm
Alla priser avser per djur.
Slakt
lamm 350:-
får 450:-
Styckning
Lamm styckas och paketeras hela men hela djuret förpackas ibland i två lådor om det inte får plats i en. Får styckas och paketeras i halvor med en halva i varje låda.
Det innebär att man inte kan välja olika styckningsalternativ för djurhalvorna. ”Man kan inte få allt” – det går t.ex. inte att få racks och kotletter från samma djur. Ring gärna och diskutera med våra kunniga styckare. En specialstyckning där du i samråd med styckarna bestämmer vad som är möjligt att få ut = specialpris, annars gäller:
grovstyckning lamm 150:- får 200:-
finstyckning lamm 300:- får 400:-
grillstyckning lamm 350:- får 500:-
gourmetstyckning lamm 500:- får 700:-
- Grovstyckning – färskt i kartong, ej vaccat
stek med ben 2 st
sadel 1 st
bog med ben 2 st
hel bringa med ben 2 st
hals och läggar - Finstyckning – allt vaccat och märkt , fryst eller färskt
stek med ben 1 st
benfri stek 1 st
kort sadel + kotletter
slaksida
bog med ben , skivad , 1 st
benfri bog 1 st
bringa
hals och högrev skivade
läggar 4 st i påse
- Grillstyckning – vaccat och märkt, fryst eller färskt
benfri stek 1 st
stek i skivor 1 st
kotletter, skivade
bog skivad
högrev skivad
färs av hals, läggar och slaksida
bringa
- Gourmetstyckning – vaccat och märkt, fryst eller färskt
benfri stek 1 st
stek med ben 1 st
entrecote
racks
benfri bog 1 st
bog med ben , skivad, 1 st
kotletter
färs av bringa, hals, lägg och slaksida